10 НЕЩА, КОИТО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ ЗА .... БАУХАУС


Най-добрите дизайнери в София и Бългаия черпят вдъхновение от идеите на Баухаус.
Много хора си мислят, че Баухаус това е просто магазин за строителни материали. Истината обаче е съвсем друга. Баухаус е школа в Германия, която се превръща в център на модернизма и в нея са преподавали едни от най-знаменитите дизайнери и архитекти на нашето време. 

1 Основаване на школата Баухаус

Staatliches Bauhaus е основана от архитект Валтер Гропиус в Германия през 1919 г., за да събере всички клонове на изкуството под един покрив. Имена, като Йозеф Алберс, Василий Кандински и Паул Клее са отишли там да работят, като инструктори, но идеята била да се създаде място за общността на художниците, работещи заедно.

2 "Формата следва функцията"

От самото начало се е наблягало на функционалността. От там идва крилатата фраза, която е  мото на дизайнерите: "Формата следва функцията"  или "функцията преди формата". 
На другият полюс е датският дизайн, който има тенденция да постави двете на еднаква основа. Целта е да се върне изкуството обратно в ежедневието, така че архитектурата, сценичните изкуства и дизайн да отдадат голямо значение на изобразителното изкуство пред инженерното мислене. 
Става дума за дизайн от две парчета, които са красиви и полезни. Уилям Морис е мислил  за това 50 години по-рано и без съмнение е оказал влияние върху училището.



3 Баухаус се мести заради нацистите

Баухаус се премества от Ваймар в Десау през 1925–6г., където Гропиус създава нова сграда за училището. През 1932г. той се премества в Берлин, където е затворен през 1933г. от нацистите, а много от художниците се преместват в САЩ. Нацистите разглеждали училищата, като огнища на комунистическия интелектуализъм.

4 Стилът

Стилът на Баухаус се характеризира с абстрактни идеи, балансирани форми и малко орнаментика. В неговите форми на изкуството обикновено има смела типография и цветни блокове. Сградите също са геометрични, отворени, с много стъкло, за да проникне светлината.
В интериорният дизайн пространствата са прости, отворени и минималистични.



5 Примерите

Класически примери включват столът Василий от Марсел Бройер и картини от Клее и Кандински. Столът на Бройер е модерен и гледащ напред. Очевидно е вдъхновен от кормилото на мотора му. Металната индустрия едва сега се е научила да огъва кухи метални тръби по този начин. Представете си войната на тръбната мебел срещу преобладаващия декор от 20-те години с кафявите си мебели и богато тапицирани дивани и столове. За разлика от тях мебелите на Bauhaus са леки и минималистични и изработени от съвременни материали като шперплат, стомана и кожа.

6 Текстилът

Има и много текстил с богато оцветени геометрични шарки. Геометриата преобладава.



7 Белият град на Тел Авив

Най-голямата група сгради на Баухаус в света е в Тел Авив, в Йерусалим, където много от немските еврейски архитекти от Баухаус са избягали. Тези 4000 сгради сега са известни като Белият град на Тел Авив.

През годините много от функциите бяха изтръгнати и имаше тенденция да се остъкляват балконите, за да се създадат допълнителни стаи, защото много от апартаментите бяха малки, но надявам се това да бъде забранено скоро. 




8 Правилата на Баухаус

Стилът на Баухаус се основава на няколко прости правила: той е минималистичен, асиметричен и сдържан. Декоративните елементи, които нямат никаква цел са пропуснати. В Тел Авив тези правила са адаптирани към местния климат. Новите сгради са издигнати на стълбове, известни като пилоти, за да позволят на морския бриз да циркулира и за да се предотврати навлизането на прах вътре. Покривите са плоски, за да осигурят градини, където жителите да могат да общуват. Добавени са балкони. Бетонът е боядисан в бяло и градът си печели прякора ..



9 Дизайнерите





10 Съвременните дизайнери

модерните дизайнери, вдъхновени от Bauhaus, включват осветление от Bert Frank, тапети от Mini Moderns, Design K at Heals, някои Ferm Living, Fritz Hansen.




Ето ги: 10 неща, които трябва да знаете…. 


Ако ви е харесала нашата статия, не забравяйте да разгледате интернет страницата ни!


Последвайте ни и във Facebook !



Ние предлагаме цялостни интериорни решения за вашият дом, вила и бизнес. Не се колебайте да се свържете с нас за да изготвим оферта за интериорен проект, за вашият конкретен случай!
Ние сме фирма за интериорен дизайн в София , която предлага пълен проект и изпълнение.

Можете да разгледате нашите цени за интериорен дизайн

Позвънете на нашият интериорен дизайнер на:

Инж. Дапчев
+359899425395

Коментари

Публикуване на коментар

Популярни публикации от този блог