Защо да наемем интериорен дизайнер и 10 неща, които да го попитаме



Нетърпеливи сте да започнете своето приключение в интериора на новият Ви дом и сте решили да наемете интериорен дизайнер? Правилен избор, но остава да прецените, че дизайнерът, който наемате ще бъде правилният за Вас и за атмосферата във Вашият дом. Може да звучи трудно, но не се колебайте. Ще изброим 10 въпроса, които задължително трябва да зададете преди да се спрете окончателно на Вашият интериорен дизайнер.


Какво трябва да знаете, преди да наемете интериорен дизайнер


 
Първо, преди да се потопите направо в търсенето на Вашия интериорен дизайнер, има няколко неща, които трябва да имате предвид. Подготвеният клиент прави целият процес по изготвянето на интериорен проект по-лесен, забавен и преди всичко успешен. Най-важното е, че след като си напишете домашното ще имате ясна представа от какво точно се нуждае вашият дом.


 

Обмислете бюджета си преди да наемете интериорен дизайнер


 
Просто помислете колко можете да похарчите, а не колко искате да похарчите. Бъдете реалисти и откровени със себе си. Създаването на подходящ бюджет е най-важната част от целият процес. Запишете доходите си и колко можете да си позволите да харчите на месец. Не забравяйте да сравните и цените на различните интериорни дизайнери, когато решавате кой да наемете.

Задайте конкретни срокове за вашият проект 

 

На второ място след бюджета подреждаме факторът време. Колко време можете да отделите за проекта по преобразяването на домът Ви? Наемането на интериорен дизайнер ще наложи доста внимателно планиране и от ваша страна. Имайте предвид, че дори може да се наложи да живеете другаде временно. Проектирането на една стая от вашият дом може отнеме от няколко дни до седмици.

Проучете местните интериорни дизайнери

 

 Първо трябва да решите дали искате интериорен дизайнер за онлайн консултации и визуализации или искате интериорният дизайнер да дойде на място в домът Ви. Ако планирате промени в оформлението може да са нужни водопроводни инсталации, преместване на осветление и повторно окабеляване и това ще увеличи разходите. Опитен интериорен дизайнер може да направи оформлението вместо вас и да намери правилните изпълнители на всичко заложено в интериорният проект..

Разберете към какъв стил се стремите 


 
Помислете как искате да изглежда домът Ви. Ако не знаете какъв е вашият стил на интериорен дизайн потърсете онлайн  в Pinterest какви домове Ви вдъхновяват и какво в тях Ви допада. Може да направите муудборд с конкретни елементи от домове или цялостна визия, към която се стремите. Това със сигурност много ще помогне на избраният от Вас интериорен дизайнер.

10 основни въпроса: Какво да попитате интериорните дизайнери, които обмисляте да наемете


Сега, след като вече сте подготвени може да започнете търсенето за интериорен дизайнер – спокойни. Освен да знаете как да търсите интериорен дизайнер е важно и да знаете какво да го попитате. Ето 10 въпроса, които трябва да зададете преди да наемете своят дизайнер:
 

1) Какви са препоръките ви?
Уверете се, че фирмата или човека, който наемате има легитимни препоръки. Ако бюджетът Ви е крайно ограничен може да наемете и по-неопитен дизайнер, но въпреки това е хубаво да проверите какви са отзивите по работата му. Също така да поискате снимки от реализирани проекти.
2) Какви интериорни услуги предлагате?
Не всички интериорни дизайнери предлагат един и същ пакет услуги. Интересувайте се какво ще получите. Ето и някои от услугите, които интериорен дизайнер може да Ви предложи:
Консултации;
Измерване и оценка на обекта;
Разпределение и ходови линии;
Идеен проект и 3D визуализации;
Работни чертежи на всеки детайл;
Проектобюджети;
Авторски надзор;

 


3) Как структурирате проектите си за интериорен дизайн?
Как интериорният дизайнер структурира проекта си ще ви даде ясна представа за неговият тайм мениджмънт. Винаги е добра идея да започнете с първоначална среща и консултация, на която да обсъдите и разходите по проектирането и реализацията, преди да започнете. Дизайнерът също така трябва да представи генерална концепция преди детайлите по интериорният дизайн да бъдат финализирани.
4) Какво е вашето ценообразуване?
Как интериорният дизайнер ще ви таксува пропорционално касае както Вас, така и вече изготвеният Ви бюджет. Трябва да получите повече информация относно това как ще бъдете таксувани на м2. , на час или на процент от финалната сума.
5) Работите ли с местни подизпълнители?
Ако дизайнерът има собствени фирми за реализацията на проекта, тогава целият процес става по-гладък откъм комуникация. Реализацията на даден идеен проект винаги е по-дословна ако се изпълнява от професионалисти на всички нива.


6) Реализирали ли сте подобни проекти?
Задавайки този въпрос ще добиете по-ясна представа колко е опитен Вашият дизайнер. Ако искате да наемете интериорният дизайнер за идеен проект и реализация би Ви било полезно ако поискате да видите снимки на реализирани проекти.
 

7) Кой е Вашият любим стил в интериорният дизайн?
Важно е да знаете и предпочитанията на интериорният дизайнер, с който ще работите. Ако стиловите предпочитания  на дизайнерът и вашите съвпадат, целият работен процес ще е по-гладък и приятен и за двете страни.
8) Какъв беше последният Ви проект?
Може да се задълбочите малко повече, и да поискате да погледнете последният проект на интериорният дизайнер срещу Вас. Това ще ви помогне да добиете представа дали са използвани материали, цветове и тенденции, който допадат и на Вас самите.
9) Кое е задължително за Вас, което винаги залагате в интериорният проект?

Това е още един въпрос, който ще Ви помогне да добиете представа дали взаимно си допадате с вашият интериорен дизайнер. Някои дизайнери вярват , че е по-добре да се използва неутрална палитра в съчетание с определени видове дърво, други повече залагат на използването на повече цветове. 
10) След завършването на интериорният проект, по-удобен ли ще е домът ми? 
Задавайки този въпрос ще се уверите, че новият ви дом ще бъде перфектно балансиран между ергономия и естетика. Като със сигурност ергономията не е по-важна от естетиката, разбира се.

Ако ви е харесала нашата статия, не забравяйте да разгледате интернет страницата ни!


Последвайте ни и във Facebook !



Ние предлагаме цялостни интериорни решения за вашият дом, вила и бизнес. Не се колебайте да се свържете с нас за да изготвим оферта за интериорен проект, за вашият конкретен случай!
Ние сме фирма за интериорен дизайн в София , която предлага пълен проект и изпълнение.

Можете да разгледате нашите цени за интериорен дизайн

Позвънете на нашият интериорен дизайнер на:

Инж. Дапчев
+359899425395

Коментари

Популярни публикации от този блог